ΠΕΤ-ΟΤΕ  •  Βερανζέρου 34 Αθήνα, Τ.Κ 10432  •  Τηλεφωνικό κέντρο: 2105241576 - 9  •  Fax: 2105229150  •  E-mail: info@petote.gr
38η Σ.Α. ΠΕΤ ΟΤΕ

Εδώ θα δείτε όλη τη δράση της ΠΕΤ ΟΤΕ στην 38η Συνέλευση Αντιπροσώπων της ΠΕΤ ΟΤΕ στην Τέμενη Αιγίου το διήμερο 10-11 Φεβρουαρίου 2018. Δείτε ΕΔΩ τον Διοικητικό Απολογισμό, ΕΔΩ το Πρόγραμμα Δράσης κι ΕΔΩ το κεντρικό ψηφισμα.

Πολιτισμός - ελεύθερος χρόνος

Δείτε ΕΔΩ τη σελίδα της πολιτιστικής ένωσης εργαζομένων ΟΤΕ της Ομοσπονδίας που είναι οργανωμένα όλα τα πολιτιστικά κέντρα του ΟΤΕ σ' όλη την Ελλάδα. Και γιατί πρέπει να μας ενδιαφέρει ο πολιτισμός; Γιατί είναι το μόνο οξυγόνο στις μέρες μας, η μοναδική διέξοδος δημιουργίας... Δείτε κι ΕΔΩ τα νέα του ΟΠΑΚΕ. Και ΕΔΩ βρείτε τα ξενοδοχεία που συνεργάζονται με τον ΟΠΑΚΕ και επωφεληθείτε από τις καλύτερες τιμές...

Online...
Έχουμε 18 επισκέπτες συνδεδεμένους
Φωνή των Τεχνικών τ. 271

Αυτό ΕΔΩ είναι το προηγούμενο φύλλο 271. Κι ΕΔΩ δείτε το φύλλο 270, ΕΔΩ το 269, ΕΔΩ  το  268, ΕΔΩ το 267, ΕΔΩ το 266, ΕΔΩ το 265, ΕΔΩ το 264, ΕΔΩ το 263, ΕΔΩ το 262. ΕΔΩ το 261, ΕΔΩ τ. 261, ΕΔΩ το τ. 260, ΕΔΩ το 259, ΕΔΩ το 258, ΕΔΩ το 257, ΕΔΩ το τ. 256,  ΕΔΩ τ. 255, ΕΔΩ το τ. 254, ΕΔΩ το τ. 253, ΕΔΩ το τ. 252,  ΕΔΩ το  τ. 251, ΕΔΩ το τ. 250, ΕΔΩ  το τ .249,  ΕΔΩ το τ. 248,  ΕΔΩ το τ. 247. Γίνετε εσείς οι ζωντανοί ανταποκριτές μας. Στείλτε μας τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε στον εργασιακό σας χώρο στο e-mail foni@ondsl.petote.gr  Η ενημέρωση είναι δύναμη!

Και ξαφνικά πήγαμε ΕΟΠΠΥ

Από 1η Μαϊου του 2011 οι εργαζόμενοι του ΟΤΕ περάσαμε στον ΕΟΠΠΥ. Τι είναι αυτό το ταμείο; Δείτε ΕΔΩ. Τι πρέπει να κάνουμε για να βγάλουμε νέο συνταγολόγιο. Δείτε ΕΔΩ. Πού μπορούμε να βρούμε τους νέους συμβεβλημένους γιατρούς. Δείτε ΕΔΩ κι ΕΔΩ. Δείτε τη σχετική εγκύκλιο που μας βάζει στο ΕΟΠΠΥ ΕΔΩ. Δείτε ΕΔΩ πώς βάζουμε φύλλα στο βιβλιάριο ασθενείας.

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων...
Ενημέρωση από ΟΜΕ

Δείτε ΕΔΩ τα νέα της ΟΜΕ ΟΤΕ μέσα από το Sie της. Κι ΕΔΩ στο Fecebook

Ο Νόμος 1264/1982

Δείτε ΕΔΩ ολόκληρο το Νόμο 1264/1982 για τις συνδικαλιστικές ελευθερίες...

Συλλογική Σύμβαση Εργασίας

Δείτε ΕΔΩ την Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που υπέγραψε η ΟΜΕ ΟΤΕ και είναι σε ισχή...

Αρχική σελίδα

Αγωνιζόμαστε – Συμμετέχουμε – Διεκδικούμε

Το Σάββατο το απόγευμα η ΠΕΤ-ΟΤΕ θα δώσει όπως και κάθε χρόνο το δυναμικό της παρόν στην συγκέντρωση που οργανώνει η ΓΣΕΕ η ΑΔΕΔΥ και το ΕΚΘ στο άγαλμα του Βενιζέλου στην Θεσσαλονίκη ενόψει των εγκαινίων της ΔΕΘ.

Ήδη έχει γίνει κινητοποίηση σε όλες τις τοπικές διοικούσες της Βόρειας Ελλάδας με ανακοίνωση της ΠΕΤ-ΟΤΕ. Από την Αθήνα το πρωί του Σαββάτου θα ξεκινήσει πούλμαν με προορισμό την Θεσσαλονίκη και με επιστροφή αυθημερόν. Καλούμε όλους τους συναδέλφους να δώσουν δυναμικό παρόν στην συγκέντρωση του Σαββάτου.

 

Αναδιοργάνωση τεχνικών υπηρεσιών, φάση ΙΙΙ

Η ΟΜΕ-ΟΤΕ, σύμφωνα με το Π.Δ. 240/2006 περί διαβούλευσης, ζήτησε από τη Διοίκηση, σε όλες τις φάσεις των πρόσφατων αναδιοργανώσεων, λεπτομερή ενημέρωση και διαβούλευση.

Το ίδιο έπραξε και για τη φάση ΙΙΙ που αφορά το σύνολο των Τεχνικών Τμημάτων της επικράτειας εκτιμώντας ότι θα υπάρξουν σημαντικές αλλαγές στο ανθρώπινο δυναμικό των υπό αναδιοργάνωση υπηρεσιών.

Σε συνέχεια του αιτήματός μας πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση στις 13/7 όπου έγινε μια απλή ενημέρωση από τους αρμόδιους Γενικούς που κατά την άποψή μας ήταν ελλιπής, ενώ απουσίαζαν σημαντικά στοιχεία που θα μας επέτρεπαν να διαμορφώσουμε πλήρη εικόνα για την προωθούμενη αναδιοργάνωση.

Με επιστολή μας ζητήσαμε όλα τα απαραίτητα στοιχεία και επάρκεια χρόνου εκτίμησής τους. Σε νέα συνάντηση που έγινε στις 24/7 μας δόθηκαν κάποια πρόσθετα στοιχεία που όμως δεν ήταν επαρκή για να απαντήσουν στα παρακάτω ερωτήματα που είχαμε θέσει με την πιο πάνω αναφερόμενη επιστολή μας:

1. Ποια τα κριτήρια δημιουργίας των νέων ΤΤΛΠ ( Γραμμές - Συνδρομητές – Εγκαταστάσεις – ειδικές απαιτήσεις πελατών - ποιότητα δικτύου - Γεωγραφικά – πληθυσμιακά – οικονομικά –κ.λπ. ).

2. Με πόσο προσωπικό και ποια εξειδίκευση θα λειτουργεί το κάθε νέο ΤΤΛΠ και από ποιες παραμέτρους προκύπτουν οι ανάγκες αυτές ( αναγκαίο προσωπικό ).

3. Ποια είναι η τελική δομή και η ιεραρχία στη ΓΔΤΛ και πόσες θέσεις ευθύνης υπήρχαν και θα υπάρξουν στην ολοκλήρωση.

4. Επειδή στη συνάντηση αναφέρθηκε “ περί προσωρινότητας ”σημείων παρουσίας , πόσα άτομα απασχολούνται σ’ αυτά, ποιος σχεδιασμός ή χρονοδιάγραμμα υπάρχει και τι μελέτη έχει εκπονηθεί για την κατάργηση ; των σημείων και ταυτόχρονα αξιοποίηση του προσωπικού καθώς και το συνολικό σας σχέδιο για την προοπτική του ανθρώπινου δυναμικού που επηρεάζεται από την συγκεκριμένη αναδιοργάνωση.

5. Από την 2η φάση και την παρουσιαζόμενη 3η φάση δεν έχουμε ενημέρωση για την αξιοποίηση του προσωπικού υποστήριξης BACK OFFICE κ.λπ.

6. Ποια είναι τα προσδοκώμενα και μετρήσιμα αποτελέσματα και σε πιο βάθος χρόνου θα μπορούν να αξιολογηθούν για την επιτυχία ή μη του εγχειρήματος;

Τονίσαμε ότι για να είναι παραγωγικός και αποτελεσματικός ένας τόσος σπουδαίος διάλογος οι εκπρόσωποι των εργαζομένων θα έπρεπε να έχουν απόλυτη πρόσβαση σε όλα τα στοιχεία έτσι ώστε να μπορούν με προτάσεις να συμβάλουν ή και να προτείνουν εναλλακτικές λύσεις.

Έγινε σαφές από την πλευρά μας ότι την ευθύνη της οργάνωσης της εργασίας την έχει η Διοίκηση όμως όταν η άσκηση αυτής της ευθύνης αγγίζει εργαζόμενους, αλλάζοντας τον τρόπο, τον τόπο και τη μέθοδο της εργασίας, οι εκπρόσωποί τους έχουν και λόγο και ρόλο.

Από την πλευρά τους ισχυρίσθηκαν ότι όλοι εκείνοι οι δείκτες αλλά και οι παραμετροποιήσεις που λήφθηκαν υπόψη για την πρότασή τους διασφαλίζουν την απρόσκοπτη λειτουργία των εγκαταστάσεων, εξασφαλίζουν τα σημεία παρουσίας και βελτιστοποιούν το τεχνικό έργο χωρίς να δημιουργούν προβλήματα μετακινήσεων ή καταργήσεων θέσεων εργασίας.

Τονίσαμε επίσης ότι θα πρέπει να απαντηθεί με ποιο πειστικό και κατηγορηματικό τρόπο εάν από την νέα οργανωτική δομή και την υπαρκτή οικονομική κατάσταση της χώρας μας θα προκύψουν ζητήματα απασχόλησης και ότι αυτή είναι και η ΑΠΟΛΥΤΗ προτεραιότητα για λήψη μέτρων και επεξεργασία προτάσεων. Η απάντηση στο ζήτημα αυτό είναι ότι υπάρχουν σε εξέλιξη προγράμματα εκπαίδευσης, διεργασίες για ανάληψη νέων υπηρεσιών και έργων που είτε μέχρι σήμερα ασκούσαν εξωτερικοί συνεργάτες, είτε θα προωθηθούν σε όλο το εύρος μετά από πιλοτικά προγράμματα στα οποία θα υπάρχει και η ενεργός συμμετοχή εκπροσώπων μας.

Η συζήτηση επεκτάθηκε και στα προβλήματα που υπάρχουν με την εισαγωγή νέων μεθόδων εργασίας και απαιτήσαμε την πιστή εφαρμογή των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας και των ωραρίων δεδομένου ότι έχουν παρατηρηθεί φαινόμενα καταστρατήγησης και τα επόμενο βήμα που απορρέει και από την δική μας υποχρέωση είναι η εφαρμογή των κανόνων με οπουδήποτε μέσο και τρόπο. Ζητήσαμε ταυτόχρονα να επεξεργασθούν και να απαντήσουν σε θέματα που έχουν να κάνουν με σοβαρές παρατηρήσεις και προτάσεις στο σύστημα WFM και των προβλημάτων που παρατηρούνται κυρίως σε μονοπρόσωπα συνεργεία ή και σε παραμέτρους του συστήματος.

Πέρα των παραπάνω η ΟΜΕ-ΟΤΕ είχε ζητήσει τη προκήρυξη των θέσεων ευθύνης με κανόνες, αρχές , διαφάνεια και κυρίως με σεβασμό στην προσωπικότητα και την επαγγελματική προοπτική των εργαζομένων. Το αίτημά μας δεν έγινε δεκτό και δηλώθηκε ότι επιλογή της Διοίκησης είναι η εφαρμογή του “διευθυντικού δικαιώματος” στη τοποθέτηση προϊσταμένων. Διαπιστώσαμε επίσης τη βούληση από πλευράς Γενικών για την άμεση εφαρμογή της αναδιοργάνωσης ενώ όσο διαρκούσε η ενημέρωση πληροφορηθήκαμε ότι ήδη υπήρχαν διαδικασίες προγραμματισμού συνεδριάσεων των Περιφερειακών Συμβουλίων με αντικείμενο την υλοποίηση της υπόψη αναδιοργάνωσης.

Επισημάνθηκε επίσης για ακόμη μια φορά η καθολική μας αντίδραση για τον τρόπο που επέλεξαν να στελεχώσουν την νέα οργανωτική δομή, χωρίς δηλαδή προκηρύξεις των θέσεων ή έστω με μια διαδικασία εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Με δεδομένο ότι έχει συμφωνηθεί να προχωρήσουμε από κοινού σε ένα νέο διαφανές αξιόπιστο εργαλείο ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ανθρώπινου δυναμικού, η αποδοχή του αιτήματός μας για προκήρυξη των θέσεων ευθύνης θα αποτελούσε μια ουσιαστική αρχή υλοποίησης αυτής της συμφωνίας.

Η μη αποδοχή του αιτήματός μας για προκήρυξη ή εκδήλωση ενδιαφέροντος για τις θέσεις ευθύνης, οδηγεί την ΟΜΕ-ΟΤΕ να δώσει εντολή στους εκπροσώπους της στα Περιφερειακά Συμβούλια καταγγελίας αυτής της πρακτικής και καταγραφής με σαφήνεια αυτής μας της θέσης.

Τέλος η ΟΜΕ-ΟΤΕ εκφράζει την δυσαρέσκειά της για τον τρόπο που η Διοίκηση θεωρεί ότι εφαρμόζει (;) το Π.Δ. 240/2006. Η διαβούλευση απαιτεί συγκεκριμένα στοιχεία και τεκμηρίωση που διασφαλίζουν τις θέσεις εργασίας, δίνουν προοπτική ανάπτυξης και απασχόλησης και δεν είναι «ανακοίνωση» προθέσεων ή προσωπικών στρατηγικών όταν μάλιστα το περιβάλλον είναι εξόχως δύσκολο. Δεν θέλουμε να πιστέψουμε ότι αυτή η πρακτική είναι αδυναμία τεκμηρίωσης, αλλά η επανάληψη και πάλι τετριμμένων «θα ..θα..» χωρίς απτές και μετρήσιμες προτάσεις δεν ολοκληρώνουν την απαιτούμενη εκ του νόμου διαδικασία ούτε δημιουργούν αίσθημα ασφάλειας και προοπτικής. Όπως τονίσαμε για εμάς αυτές η διαδικασίες πρέπει να είναι συνεχείς εξαντλητικές και παραγωγικές με τη συμμετοχή μας σε όλα τα επίπεδα γιατί το παρόν και το μέλλον της επιχείρησης η απασχόληση και τα εργασιακά δικαιώματα ΔΕΝ είναι διευθυντικό δικαίωμα.

Καλούμε όλα τα συνδικαλιστικά στελέχη μας να παρακολουθήσουν στενά την εξέλιξη της υπόψη αναδιοργάνωσης και να ενημερώσουν άμεσα την ΟΜΕ-ΟΤΕ και τα σωματεία μέλη της για κάθε πρόβλημα που τυχόν προκύψει έτσι ώστε η παρέμβασή μας να είναι άμεση και αποτελεσματική.

 

ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΕ-ΟΤΕ

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                             Ο Γ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

 

Παναγιώτης Κούτρας                                     Αντώνης Μπιρμπιλής

 

Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για το Stand By

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Στο Μαρούσι (Διοικητικό Μέγαρο ΟΤΕ), σήμερα, 12 - 7 -2012, οι υπογράφοντες:

α. Αφενός ΜΙΧΑΗΛ ΤΣΑΜΑΖ, Πρόεδρος Δ.Σ. και Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΤΕ, ως εκπρόσωπος του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος Α.Ε. (ΟΤΕ Α.Ε.),

β. Αφετέρου ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΤΡΑΣ, Πρόεδρος της ΟΜΕ-ΟΤΕ και ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΙΡΜΠΙΛΗΣ, Γενικός Γραμματέας της ΟΜΕ-ΟΤΕ,

όλοι νόμιμα εξουσιοδοτημένοι, κατά τις διατάξεις του νόμου 1876/90, για τη σύναψη και την υπογραφή της παρούσας Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (Επιχ.Σ.Σ.Ε.), συμφώνησαν τα παρακάτω:

Καθιερώνεται από 16.7.2012 υπηρεσία απλής ετοιμότητας (ετοιμότητας κλήσης-stand by) για την υποστήριξη της λειτουργίας  των πληροφοριακών Συστημάτων,  των τηλεπικοινωνιακών δικτύων, πλατφορμών κλπ , σε Υπηρεσιακές Λειτουργίες του Οργανισμού.

Η αμοιβή-αποζημίωση του προσωπικού που βρίσκεται σε απλή ετοιμότητα κλήσης (stand by)  καθορίζεται σε  εκατόν εξήντα ευρώ (160) κατ’ άτομο για κάθε πλήρη εβδομάδα  (επτά ημερών). Τμήμα της ανωτέρω αμοιβής δύναται να χορηγείται από την εταιρία σε μορφή διατακτικών τροφής (κουπονιών τροφής), η αξία των οποίων δε θα υπερβαίνει το ποσό των 75€. 

Ο χρόνος ετοιμότητας κλήσης δεν αποτελεί χρόνο εργασίας. Η υπηρεσία απλής ετοιμότητας δεν υποκαθιστά τα προγράμματα εργασίας-βάρδιες, τα οποία καλύπτουν τις πάγιες και διαρκείς ανάγκες του Οργανισμού.

Σε περίπτωση που απαιτηθεί επέμβαση μέσω του παρεχόμενου εξοπλισμού (απομακρυσμένη εργασία) ή εφόσον κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας αυτής απαιτηθεί η μετάβαση, εκτός ωραρίου εργασίας, στις εγκαταστάσεις του ΟΤΕ ή των πελατών, τότε η εργασία αυτή αμείβεται ως υπερωριακή ή εξαιρέσιμη ή νυκτερινή, κατά περίπτωση, εφόσον ο εργαζόμενος δεν είναι Προϊστάμενος ή Υπεύθυνος έργου. 

Για κάθε ημέρα απουσίας εργαζομένου κατά το χρόνο της ετοιμότητας κλήσης,  θα περικόπτεται το ποσό των 22,85 € ευρώ.

Η ανωτέρω αμοιβή δε συνιστά τακτικές αποδοχές, ο δε Οργανισμός επιφυλάσσεται για κατάργηση της εν λόγω υπηρεσίας και της σχετικής αμοιβής οποτεδήποτε.

Θα πρέπει να εξασφαλίζεται, κατά το δυνατό, η συναίνεση του προσωπικού που θα ενταχθεί στο καθεστώς απλής ετοιμότητας (stand by), με την υποβολή σχετικής αίτησης αποδοχής των όρων και προϋποθέσεων της υπηρεσίας αυτής. Η αίτηση θα υποβάλλεται μία φορά και θα μπορεί να ανακληθεί όταν υπάρχουν σοβαροί λόγοι. Η αίτηση αυτή θα φυλάσσεται στο αρχείο της Υπηρεσίας. Σε όλως εξαιρετικές περιπτώσεις που το προσωπικό που υπέβαλε αίτηση δεν επαρκεί για την παροχή της εν λόγω υπηρεσίας, σε ετοιμότητα θα ορίζεται και άλλο προσωπικό που πληροί τις σχετικές προϋποθέσεις, έστω και αν δεν έχει υποβάλει σχετική αίτηση προς τούτο.

Λοιποί όροι και προϋποθέσεις  (Υπηρεσιακές Λειτουργίες, έργο, παρεχόμενος εξοπλισμός  κλπ) θα καθοριστούν με Απόφαση του Δ/ντος Συμβούλου και σχετική εγκύκλιο του Γενικού Δ/ντή Ανθρώπινου Δυναμικού ή και των κατά περίπτωση αρμόδιων Γενικών Δ/ντών.

Η ισχύς του ως άνω όρου ορίζεται από 16.7.2012 έως και 31.12.2013.

ΟΙ ΣΥΜΒΑΛΛΟΜΕΝΟΙ

Για τον ΟΤΕ

ΜΙΧ. ΤΣΑΜΑΖ ΠΡΟΕΔΡΟΣ Δ.Σ. & Δ/ΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ

Για την ΟΜΕ ΟΤΕ

ΠΑΝ. ΚΟΥΤΡΑΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΟΜΕ-ΟΤΕ

ΑΝΤ. ΜΠΙΡΜΠΙΛΗΣ ΓΕΝ. ΓΡΑΜ. ΟΜΕ-ΟΤΕ

 

WFM

ΠΡΟΣ
Τοπικές Διοικούσες ΕπιτροπέςΣυνάδελφοι,
Η εφαρμογή του WFM εξαπλώθηκε και λειτουργεί σε όλη τη χώρα, σε κάθε Τοπικό Τμήμα.

Στόχος μας είναι, η όσο το δυνατόν καλύτερη και μεγαλύτερη καταγραφή των συνθηκών εργασίας και των προβλημάτων του προσωπικού και του συστήματος με την εφαρμογή του WFM.

Αντιλαμβανόμενοι την κατάσταση του επείγοντος και της αναγκαιότητας, ώστε η ΠΕΤ-ΟΤΕ να διαμορφώσει την καλύτερη δυνατή άποψη για την εφαρμογή του WFM  παρακαλούμε να μας απαντήσετε εγγράφως μέχρι την Παρασκευή 13/7/2012 για τα παρακάτω :

Προβλήματα του προσωπικού τόσο στο πεδίο όσο και στους κατανεμητές
Παρατηρήσεις
Πιθανές λύσεις στα προβλήματα


Σας εφιστούμε την προσοχή να επικεντρωθείτε στα προβλήματα του προσωπικού και όχι του συστήματος.

 

 


ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΤ-ΟΤΕ

Ο Πρόεδρος       Ο Γεν. Γραμματέας

Β. Λάμπρου       Θ. Τασσιός
 

Τα νέα ρούχα των τεχνικών του ΟΤΕ

Η ζώνη  και το καπέλο...

Αυτές είναι κάποιες εικόνες από τα νέα ρούχα των τεχνικών του ΟΤΕ τα οποία είναι ήδη έτοιμα για παράδοση και αφού ελέγχθηκαν από την επιτροπή της ΠΕΤ-ΟΤΕ διαπιστώθηκε ότι όντως πληρούν τις απαραίτητες προδιαγραφές.

Η μόνη ένσταση - παρατήρηση η οποία κατατέθηκε από την ΠΕΤ-ΟΤΕ στην αρμόδια διεύθυνση της διοίκησης του ΟΤΕ είναι ότι τα μεγάλα νούμερα πάνω από το XL (Δηλαδή XXL, XXXL) θα έπρεπε να είναι  μεγαλύτερα σε μέγεθος.

Πιστεύουμε ότι και για αυτό το πρόβλημα θα δοθεί λύση.

Ενας τύπος φανέλας...

Αλλος τύπος φανέλας...

Και η πίσω της πλευρά...

Να και το πουκάμισο...

Και η πίσω του πλευρά...

Η φόρμα...

Και το παντελόνι...

 

Ολοκληρώθηκε η ΦΩΝΗ των ΤΕΧΝΙΚΩΝ του ΟΤΕ τ. 250

Δουλέψαμε με σχέδιο και ρυθμό και παρά τις συνθήκες καύσωνα που επικρατούν, το νέο τεύχος του περιοδικού μας Η ΦΩΝΗ των ΤΕΧΝΙΚΩΝ του ΟΤΕ είναι ήδη έτοιμο και πήρε το δρόμο του για το πιεστήριο. Πολύ γρήγορα θα είναι στα σπίτια των συναδέλφων σε όλη την Ελλάδα ώστε να πάρουν μια καλή δόση υπεύθυνη πληροφόρησης σχετικά με το τι συμβαίνει αυτή την εποχή στον ΟΤΕ και αφορά τους συναδέλφους μας.

Στο περιοδικό μας καταγράφεται όλη η δράση της ΠΕΤ ΟΤΕ, οι εξελίξεις πάνω στα φλέγοντα ζητήματα όπως είναι το Γκαράζ της Καλλιθέας, το Stand by, το WFM, οι εξελίξεις από το πρόσφατο συνέδριο της ΟΜΕ ΟΤΕ και η προβολή της νέας διοίκησης. Κι ακόμα οι σελίδες των παρατάξεων που εκφράζονται στο Δ.Σ. του Σωματείου και το χρονολόγιο που καταγράφει όλα τα τελευταία γεγονότα τα οποία συνέβησαν στους μήνες Απριλίου – Μαΐου – Ιουνίου που καλύπτει το περιοδικό μας.

Αξίζει να το μελετήσετε με προσοχή...

Διαβάστε τη πρώτοι πατώντας ΕΔΩ.

 

Αντιμετώπιση της θερμικής καταπόνησης...

Η ΠΕΤ ΟΤΕ, υπενθυμίζει τις οδηγίες και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την προστασία των εργαζομένων υπό συνθήκες καύσωνα. Συγκεκριμένα με ειδική εγκύκλιο της Συνομοσπονδίας προς τους εργοδότες, τους Επιθεωρητές Εργασίας και τους Τεχνικούς Ασφαλείας επισημαίνονται οι υποχρεώσεις και τα αναγκαία μέτρα που πρέπει να ληφθούν κατά τη διάρκεια καύσωνα.

Έτσι για την αντιμετώπιση της θερμικής καταπόνησης λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και προκειμένου να διασφαλισθεί η τήρηση των μέτρων για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων, σας υπενθυμίζουμε τις οδηγίες για α) την περιγραφή των ομάδων εργαζομένων υψηλού κινδύνου, β) τα απαιτούμενα τεχνικά μέτρα που πρέπει κατά περίπτωση να λαμβάνονται από τους εργοδότες, γ) τις τεχνικές και οργανωτικές οδηγίες για τις μετρήσεις της θερμοκρασίας και της υγρασίας στους χώρους εργασίας και δ) τη διενέργεια τόσο προληπτικών, όσο και κατασταλτικών ελέγχων από την Επιθεώρηση Εργασίας, σύμφωνα με το Ν. 1568/1985, τις υπ. αριθμ. 130329/1995, 130427/1990, 140120/1989 Εγκυκλίους του Υπουργείου Απασχόλησης και τις σχετικές προβλέψεις Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

Συγκεκριμένα:

Οι ομάδες με υψηλό κίνδυνο για την υγεία τους από την εργασία σε υψηλές θερμοκρασίες είναι οι καρδιοπαθείς, οι πνευμονοπαθείς, οι πάσχοντες από γενικά νοσήματα (πχ σακχαρώδης διαβήτης, χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, διαταραχές αρτηριακής πίεσης κοκ), οι λαμβάνοντες συγκεκριμένα φάρμακα (πχ ινσουλίνη, αντιδιαβητικά, διουρητικά, αντιαλλεργικά κοκ), οι γυναίκες σε περίοδο κύησης.

Τα απαιτούμενα τεχνικά μέτρα που πρέπει κατά περίπτωση να λαμβάνονται από τους εργοδότες αφορούν σε μετρήσεις της θερμοκρασίας και της σχετικής υγρασίας στους χώρους εργασίας και σε παρεμβάσεις στα δομικά στοιχεία των κτιρίων, σε τμήματα της παραγωγικής διαδικασίας και στη διαμόρφωση του μικροκλίματος του εργασιακού χώρου.

Τα οργανωτικά μέτρα αφορούν κυρίως στη χορήγηση διαλειμμάτων κατάλληλης διάρκειας και σε κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο για τον χρόνο ανάπαυσης για τη μείωση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων σε περίοδο καύσωνα, την παροχή πόσιμου νερού σε θερμοκρασία 10ο –15ο C, τον προγραμματισμό των εργασιών και τη σύνταξη σχεδίου αντιμετώπισης της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων, σε συνεργασία και με τον γιατρό εργασίας και τον τεχνικό ασφαλείας.

Ειδικότερα δε για τις υπαίθριες εργασίες προβλέπεται επιπλέον η χορήγηση και χρήση κατάλληλου καλύμματος κεφαλής, η διαμόρφωση σκιερού μέρους για τα διαλείμματα, η κατασκευή στεγάστρων και ο προγραμματισμός των εργασιών, ώστε οι κοπιαστικότερες να γίνονται στις ώρες που η θερμοκρασία είναι χαμηλότερη.

Επισημαίνουμε ότι βάσει της οικείας Σ.Σ.Ε Εργατοτεχνιτών Οικοδόμων και Συναφών Κλάδων όλης της Χώρας, οι σχετικές εργασίες διακόπτονται σε περιπτώσεις καύσωνα, όταν η θερμοκρασία στον τόπο εργασίας υπερβαίνει τους 38ο C υπό σκιά, ενώ το ημερομίσθιο καταβάλλεται χωρίς καμία περικοπή.

Σημαντική, είναι η δραστηριότητα των αρμόδιων Τεχνικών Επιθεωρητών Εργασίας, η οποία την περίοδο αυτή θα πρέπει να επικεντρωθεί σε προληπτικούς ελέγχους εφαρμογής μέτρων που κατατείνουν στη μείωση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων, σε όλους τους εργασιακούς χώρους και ιδίως στους πλέον επιβαρυμένους από τη θερμική άποψη παραγωγικούς.